Omdat ik van je hou laat ik je mijn boosheid zien

Wat gebeurde er vroeger bij jou thuis als je boos werd? Geirriteerd? Gefrustreerd? Werd je naar je kamer gestuurd om af te koelen of werd er juist met jou gesproken? Mag je boos zijn van jezelf of van je omgeving? Mogen anderen boos zijn? Er bestaat veel onwetendheid en veel denkfouten over de kracht van deze emotie. Vaak denken we dat boos zijn niet helpt en ervoor zorgt dat je het contact met de ander verliest. Deze blog om helderheid te geven over de kracht van de emotie boos en hoe je deze in kan zetten om jouw relatie met de ander juist te verstevigen.

INSLIKKEN OF UITHALEN?

man-couple-people-womanAls je je boos voelt betekent het dat er een grensoverschrijding is. De ander gaat over jouw grens heen of jij laat over je grens heen gaan (Ja hoor, dat doe ik wel…….Grrr dat wilde ik toch niet?!!)
Vaak hebben we geleerd om onze boosheid naar binnen te richten, in te slikken of weg te rationaliseren. We zeggen er niks over en laten het gaan. Dit betekent dat onze boosheid in ons lijf komt te zitten en we vaak allerlei lichamelijke klachten gaan ervaren.
Het kan ook zijn dat je geleerd hebt om je boosheid naar buiten te richten en er als een explosie er steeds uit laten komen.
Beide manieren zorgen ervoor dat je uit contact raakt met de ander. Als je je boosheid inslikt zal je steeds minder contact met de ander zoeken en wanneer je je boosheid naar buiten richt duw je de ander weg. Boosheid is vaak de vraag om contact. Je voelt je niet gezien, niet erkend of niet gehoord. Maar hoe kan je jouw boosheid vorm geven op een manier waarop je in contact met de ander blijft?

 

MIJN BOOSHEID ZEGT IETS OVER MIJ

Omdat boosheid gaat over grenzen betekent dit dat wanneer jij boos bent, JOUW grens wordt overschreden. Iemand doet iets wat jij anders zou doen of wat voor jou niet acceptabel is. Jouw boosheid zegt dus iets over jou en wat jij belangrijk vindt!
Op een functionele manier zoek je juist het contact op met de ander om te vertellen wat jouw grens hierin is en wat jij graag anders wilt. Je geeft niet jezelf of de ander de schuld, maar legt uit waarom het jou raakt.

 

HET BOOSBOEK

Wat helpt om te leren jouw boosheid op een goede manier te uiten is via het bijhouden van een boosboek. Net als een logboek en dan alleen over de emotie boos.

  1. Je schrijft op op wie je boos bent
    (daar heb je tenslotte het gesprek mee aan te gaan want die wil je iets vertellen over jouw grens)
  2. Vervolgens schrijf je op waarom je boos bent en wat dit over jou zegt
    (Neem je tijd om na te denken over waarom je zelf boos bent)
  3. Vervolgens schrijf je op hoe en wanneer je dit gaat oppakken
    (schrijft op wat de boodschap van de ander met je deed en wat je graag anders zou willen)
  4. Als laatste noteer je wat je de volgende keer nog handiger kan doen
    (zo leer je steeds de lessen om de vaardigheid van het uiten van je boosheid te leren)

 

LESSEN OVER BOOSHEID

Wanneer je je grens uitlegt aan de ander laat je een stukje van jezelf zien en geef je de ander de mogelijkheid om jou beter kan begrijpen. Je gunt de ander een inkijkje in jezelf in plaats van de ander de schuld te geven waarom hij jou boos heeft gemaakt
Door stil te staan bij jouw boosheid leer je heel veel over jezelf en jouw eigen grenzen
Jij bent zelf verantwoordelijk voor het bewaken van deze grenzen, de ander kan deze niet zo goed voelen en weten als jij!
Vaak is het nodig om jouw grenzen te herhalen, zeker wanneer je voorheen minder duidelijk bent geweest in jouw grenzen
Boosheid en denken gaan hand in hand, zijn broer en zus. Het helpt om pas het gesprek aan te gaan als je zelf duidelijk hebt, waarom je boos bent.

Leren uiten van je boosheid is een vaardigheid welke je kan leren! Stap voor stap…….

Geplaatst in Relatie en getagd met , .